Ditmaal een korter blog waarbij we stilstaan bij de eerste opnames. Met tips en achtergronden over podcasts eerder op dit blog heb jij je al goed voorbereid en ben je klaar om de volgende stap te nemen. Hoera, je concept is bekend, je hebt je budget geregeld en weet wie je waarvoor gaat inschakelen. Tijd om te beginnen! Je hebt vast allerlei ideeën over wat je wilt bespreken en met wie. Maak een document aan waarin je dit noteert. Wie wil je wanneer spreken, waarover en hoe lang? 

Wanneer je sprekers uitnodigt:

  • Wat stuur je mee in de uitnodiging? Een korte pitch over je podcast (titel, doel etc.).
  • Laat weten wie de host(s) is/zijn.
  • Vertel meer over de opzet: is het (in)formeel? Is er voorbereiding nodig?
  • Hoe lang gaat de podcastopname duren?
  • Vraag hoe de gast geïntroduceerd wil worden.
  • Geef aan wanneer de podcast online gaat komen (indien je dat al weet).
  • Is de opname digitaal of op locatie? Wat betekent dit voor de spreker ivm de geluidskwaliteit?
  • Komt er van tevoren een check door de spreker alvorens het online mag?
  • Geef je de sprekers een vergoeding/bedankje?

Check het geluid

Via de techniek kun je de geluidsvolumes op elkaar afstemmen en checken of de kwaliteit van het geluid voldoende is om mee te werken. Gesprekken die digitaal verlopen, hebben een duidelijk lagere kwaliteit waarbij je een soort ruis kunt horen. Iemand in de podcaststudio spreken heeft dus de voorkeur. Ook geluiden buiten (bij opnames in het wild/op straat) kunnen als hinderlijk worden ervaren. Geef dit bij de introductie ook aan, zodat luisteraars kunnen kiezen om deze aflevering te beluisteren zodat je irritatie vermijdt.

Gastvrijheid

Wie weet is dit jouw tiende gesprek, maar realiseer je dat het voor de ander wellicht wel helemaal nieuw is! Stel daarom je gast altijd op zijn of haar gemak met een ongedwongen gesprek net voor de opnames. Zorg dat je gast een flesje of glas water in de buurt heeft om een droge keel te voorkomen. Als het enigszins lukt, zorg je voor een relaxte sfeer en is er voldoende tijd voor je gast om naar het toilet te gaan en rustig bij te komen van de reis. Achteraf kun je nog nakletsen (zelfs met de opnameband aan). Geef ook duidelijk aan wanneer de opnames starten en wanneer deze afgelopen zijn. Er is altijd ruimte om een zin opnieuw te doen, dus relax!

Podcast: Gasten uitnodigen
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *