‘In de hoop op een spoedige reactie uwerzijds, verblijf ik, hoogachtend …’ Veel mensen vinden het lastig om een sollicitatiebrief op een originele, maar beleefde manier af te sluiten en kiezen daarom voor de veilige route: de standaardoplossing. Dat is jammer, want je verzuimt daarmee een kans om in positieve zin op te vallen. En, als je brief zelf origineel en vlot geschreven is, zorgt die standaardafsluiting voor een stijlbreuk.

Hoe dan wel?
Een standaardafsluiting is natuurlijk niet per se slecht. Vaak kan het geen kwaad. Maar wees je er wel van bewust wat je typt.

Je kunt de laatste zinnen van je brief ook gebruiken om nog eens heel goed duidelijk te maken hoe graag je die baan wilt. Of je kunt juist op die plek verwijzen naar je indrukwekkende referenties. Realiseer je vooral: de laatste regels van de brief vallen op, ze kunnen bepalend zijn voor het gevoel dat de lezer overhoudt aan de brief. Speel daarop in.

De Heren van Kopij hebben veel ervaring met het schrijven van sollicitatiebrieven. Heb je hulp nodig, of wil je gewoon wat tips? Neem contact met ons op.

Hoogachtend of met vriendelijke groet?
Het is gebruikelijk om helemaal aan het eind af te sluiten met ‘hoogachtend’ of ‘met vriendelijke groet’. De Heren van Kopij raden je af om hier al te frivole varianten te gebruiken: ‘dikke doei’, ‘XXX’ zijn garanties om je brief in de versnipperaar te laten belanden. ‘Met hoogachting’ is dan weer te formeel …

In de meeste gevallen is ‘met vriendelijke groet’, gevolgd door een komma uitstekend. Solliciteer je binnen een iets formelere organisatie, dan is ‘hoogachtend’ gevolgd door een komma beter.

Hoe beëindig je je sollicitatiebrief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *