‘Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte.’ Deze quote van Blaise Pascal, lijkt op het eerste gezicht een grapje, een terzijde die hij in een van zijn brieven schreef. Maar er zit een kern van waarheid in deze quote. Want het schrijven van een korte tekst, die helder en in goed Nederlands to-the-point is, is tijdrovender dan schrijven zonder nadenken waarbij de hoofd- en bijzinnen nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zijn.

Maar hoe doe je dat nu, het schrijven van een korte tekst? Zonder dat het de boodschap geweld aan doet. Want laten we vooropstellen dat de lengte van een tekst een middel is en niet het uiteindelijke doel. Maar goed, voordat ook dit een te lange tekst wordt, een paar praktische tips om ervoor te zorgen dat je bij jouw volgende tekst redelijk snel een korte tekst op het scherm of op papier krijgt.

Tip 1 – Bezint eer gij begint

Denk goed na over welke boodschap je wilt overbrengen. Schrijf die desnoods op als eerste zin. En kijk tijdens het schrijven van elke zin of die zin in dienst staat van je boodschap. Ook helpt het om de tekst alvast een ‘kop’ en een ‘staart’ te geven. Hoe wil je beginnen, en hoe wil je afsluiten? Als die twee zaken duidelijk zijn, dan verschijnt het middenstuk wonderbaarlijk snel op papier is onze ervaring.

Tip 2 – Laat de tekst een dag liggen

Als je klaar bent met een tekst, laat hem een dagje liggen en kijk er na 24 uur nog eens naar met een frisse blik. Ongetwijfeld zie je dan nog zinnen die weg kunnen of zie je wat er nog mist aan jouw tekst.

Tip 3 – Laat de tekst door iemand anders lezen

Vraag iemand om je tekst te lezen, en vraag dan heel specifiek of diegene de boodschap eruit wil halen. Hopelijk is dat precies die boodschap die jij beoogd had.

Tip 4 – Laat je niet ontmoedigen

De Heren van Kopij weten zelf maar al te goed dat schrijven schrappen is. Godfried Bomans zei het al, en het klopt nog steeds. Een goede schrijver weet wanneer hij iets kan (moet!) verwijderen uit zijn tekst en wanneer niet. De backspace-toets is onze grootste vriend. Laat je dus niet ontmoedigen.

Mocht je er ondanks deze tips nog niet helemaal uitkomen met je tekst? Schroom niet en neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Lang en kort
Getagd op: