‘Zou jij misschien even naar mijn mailtje willen kijken? Kan dit zo de deur uit?’ We geven je tien correctietips om snel en goed een korte tekst te corrigeren.

Tip 1:

Spreek duidelijk af wanneer je de correcties klaar moet hebben. Probeer wat ruimte in te bouwen. Haastwerk maakt het resultaat waarschijnlijk niet beter.

Tip 2:

Spreek duidelijk af hoe je de correcties zult aanleveren. (Bijvoorbeeld via Word, door je wijzigingen te laten bijhouden.)

Tip 3:

Zorg dat je weet wat het doel is van de tekst. (Vraag dat dus ‘even’ aan die irritante collega die je met deze taak lastigviel.) Ga na of de tekst ook werkelijk geheel in dienst van dat doel is geschreven. Haal overbodige zinnen weg.

Tip 4:

Zoek elk woord dat je niet kent op en wijs je collega erop dat je dit moest doen. Stel bij elk woord dat je moest opzoeken een begrijpelijker alternatief voor.

Tip 5:

Let op consequent taalgebruik: tegenwoordige tijd / verleden tijd, ik / wij, u / jij.

Tip 6:

Ga na of de tekst zo direct mogelijk is geschreven. Maak van passieve zinnen actieve zinnen.

Tip 7:

Maak van heel lange zinnen kortere zinnen. Varieer ook. Dat maakt de tekst prettiger leesbaar.

Tip 8:

Verwijder al te opvallende opmaak: zo min mogelijk onderstrepingen, woorden in hoofdletters, cursiveringen, vet gemaakte woorden, etc.

Tip 9:

Wees pietluttig. Zorg dat je alle letters en leestekens bent langsgegaan. Ook door het verwijderen van een dubbele spatie knapt een tekst op.

Tip 10:

Verhef je stem om je collega er dringend op te wijzen een volgende keer in een soortgelijke situatie een der Heren van Kopij in te schakelen in plaats van jou van het werk te houden.

Kom je er niet uit? Wil je de tekst liever laten corrigeren door een externe professional? Lees dan onze tips in ons artikel Een goede corrector gezocht.

Tien tips om zelf een tekst te corrigeren
Getagd op: