Naast het schrijven van Kopij lezen de Heren ook erg veel. Eigenlijk alles wat los en vast zit. Van krant tot woordenboek. En van biografie tot roman. Want oefening baart kunst. En zonder lezen kun je niet schrijven. Om een klein inkijkje te geven in ons leesgedrag vertellen we allebei welke boeken we op dit moment lezen en wat we van het betreffende boek en/of schrijver vinden.

 De heer Marcel Migo leest op dit moment:

  • 1q84 van Haruki Murakami – De titel van dit boek spreek je uit als quu-tien-84. Ik snap niks van dit boek. En het mooie is dat dat totaal niet erg is. Dat is juist de kracht van Murakami. Hij schrijft helder en op zo’n manier dat het verhaal altijd duidelijk blijft. Maar het grotere plaatje blijft een raadsel. Zijn oeuvre bestaat uit verschillende dikkere en dunne romans en een aantal verhalenbundels. Benieuwd geworden? Start met zijn boek Kafka op het strand.
  • Hallo Witte Mensen van Anousha Nzume – Ik lees graag boeken buiten mijn comfortzone. En dit boekje bevestigt voor mij dat empathie zo belangrijk is in de wereld. Ik ben het zeker niet met alles eens in dit boekje, het irriteert mij ook op een zekere manier. Maar het zorgt ervoor dat ik niet aldoor in mijn eigen veilige bubbel blijf zitten.
  • Aardkinderen – Serie van Jean M. Auel – Met deze serie boeken ben ik een langlopende verbintenis aangegaan. Het lezen van deze boeken werkt voor mij ontspannend, terwijl de verhalen erin aangrijpend zijn. De sfeerbeschrijvingen zijn erg sterk, en voor mij blijkt uit deze serie boeken dat mensen altijd mensen blijven. Of ze nu in de prehistorie leefden of nu.
  • Philip Droge – Pelgrim Dit boek staat op mijn ‘te lezen lijstje’.

De heer Bert Platell leest op dit moment:

  • 4321 – Paul Auster Op het moment van schrijven heb ik dit net uit, en liggen er een paar eerdere boeken van hem op de stapel (De New York trilogie). Een uitstekend schrijver die in dit boek viermaal een leven beschrijft van een jongen, die opgroeit tot jongeman. Door de verhalen heen weeft hij de Amerikaanse geschiedenis, en laat hij zien wat voor rol toeval in het leven kan spelen. Meeslepend en food for tought. Wel ruim 800 pagina’s, maar zeer de moeite waard.
  • The Power Broker – Robert A. Caro Na het uitlezen van de ultieme tot nu toe vierdelige politieke biografie van Lyndon Johnson van dezelfde schrijver moest ik dit standaardwerk uiteraard ook lezen. Aan de hand van het leven van Robert Moses uit New York krijg je inzicht in hoe macht werkt en hoe macht ingezet kan worden. Voor alle politieke junkies een must.
  • Ernest Hemingway – Afscheid van de wapenen Regelmatig lees ik recent verschenen boeken en klassiekers door elkaar. Deze roman van Hemingway wordt ook wel de ultieme oorlogsroman genoemd. En het is een zeer aangrijpend verhaal van een Amerikaan die in Italië verblijft tijdens de Eerste Wereldoorlog. Net als met de boeken van F. Scott Fitzgerald verwerkt Hemingway regelmatig gebeurtenissen uit zijn eigen leven in zijn boeken. Een aanrader.
  • Teder is de nacht van F. Scott Fitzgerald Een andere schrijver uit hetzelfde tijdperk als Hemingway, ’the lost generation’. Vooral bekend van The Great Gatsby, maar zijn andere romans zijn zeker de moeite waard. Teder is de nacht beschrijft het leven van een psychiater en zijn relatie met een (oud-)patiënte van hem en zijn banden met een groep Amerikanen in Europa. Erg mooi geschreven en zeer de moeite waard.
Wat lezen de Heren?
Getagd op: