Een sollicitatiebrief schrijven is hard werken. En het is een tikje ongemakkelijk, want je moet jezelf erin aanprijzen, wetende dat tientallen of zelfs honderden concurrenten precies datzelfde doen. Maar uiteindelijk lukt het je waarschijnlijk echt wel je gêne te overwinnen en gewoon goed aan te geven wat je in huis hebt en wie je bent.

Waarom wil jij nu juist bij dát bedrijf aan de slag?

Veel mensen vinden het uiteindelijk veel moeilijker om in hun sollicitatiebrief aan te geven waarom ze specifiek bij dat bepaalde bedrijf, of die ene school of die overheid willen werken. Als je dit echter goed en overtuigend doet, laat je zien dat je werkelijk gericht, gemotiveerd je interesse kenbaar maakt.

Een sollicitatiebrief is een manier om jezelf te ‘verkopen’ en natuurlijk doe je dat door in je brief en cv een goed beeld van jezelf neer te zetten. Maar het is net zozeer van belang dat je benoemt wat je aanspreekt aan jouw beoogde werkgever. Hoe pak je dat nu aan? Wij geven vijf tips!

Tip 1: Check je eigen netwerk

Ga in je netwerk na of je mensen kent die bij de betreffende werkplek in dienst zijn of zijn geweest. Vraag hen wat ze het leukst of meest bijzonder vinden aan hun werkplek.

Tip 2: Vergelijk je huidige en eerdere werkplekken met het bedrijf waar je solliciteert

Ga na wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Dat kan helpen om voor jezelf helder te krijgen wat je aanspreekt aan jouw beoogde nieuwe werkomgeving. Maak een lijstje en benoem daarna in je brief de voor jou belangrijkste verschillen en/of overeenkomsten.

Tip 3: Verdiep je in je nieuwe werkgever

Ga na wat hun missie en visie zijn. Check hun website en ga na wat je daarbij het meest aanspreekt. Geef, als je hiernaar wilt verwijzen in je brief vooral aan waarom dit je aanspreekt.

Tip 4: Benoem je motivaties uitgebreid

Besteed in je brief relatief veel ruimte aan het benoemen van je motivaties om specifiek op deze plek aan de slag te gaan. Laat er geen enkel misverstand over kunnen bestaan dat je hier heel graag aan de slag wilt! (In je cv is voldoende ruimte om meer over jezelf te vertellen.)

Tip 5: Wees en blijf enthousiast

Probeer een logisch bruggetje te maken naar het volgende deel van je brief en houd de enthousiasmerende ‘toon’ vast. (Dat je heel positief en enthousiast bent over de vacature betekent niet dat je neutraal of zelfs negatief moet zijn over uw huidige of vorige werkplek(ken).)

Meer tips of hulp nodig bij het schrijven van je sollicitatiebrief? Lees onze blog over hoe je je sollicitatiebrief afsluit.

Vijf tips voor het moeilijkste stuk van je sollicitatiebrief
Getagd op: