Woorden zijn voor redacteuren en tekstschrijvers van levensbelang. Ze gebruiken ze om zinnen te maken. Die samen de tekst vormen. Maar het begint allemaal bij de woorden. Dat zijn de bouwstenen waarmee het allemaal begint. Daarom is de eerste vraag die een redacteur of tekstschrijver stelt, nadat je hem of haar hebt gevraagd om een tekst te schrijven, ‘Natuurlijk, geen probleem, hoeveel woorden moet het zijn?’

En dat is precies waar er soms wat verwarring ontstaat. Want de meeste mensen denken niet in aantallen woorden als het gaat over de lengte van een tekst. De meeste mensen denken in aantal kantjes, en dan het liefst van A4-formaat. Daar hebben ze een concrete voorstelling van. Tien A4’tjes is een lange tekst, en een half A4’tje is een korte tekst. Simpel toch?

Nou, eigenlijk niet. Want voor tekstschrijvers en redacteuren zijn A4’tjes totaal niet relevant. Zij maken op basis van het aantal woorden een inschatting van de lengte van de tekst. En belangrijker nog. Van de complexiteit van een opdracht. Een complexe boodschap die in 200 woorden vervat moet worden, kost vaak meer tijd om te schrijven dan een gemakkelijke boodschap waar 2000 woorden beschikbaar voor zijn.

Maar om niet elke opdracht in totale verwarring te laten verzanden bieden we een paar stelregels aan die gebruikt kunnen worden in de communicatie met tekstschrijvers en redacteuren. Zo is een A4’tje ongeveer 300 tot 400 woorden. Bestaat een gemiddelde roman niet uit 100 A4tjes, maar uit ongeveer 70.000 tot 90.000 woorden en bepalen tekstschrijvers en redacteuren ook vaak een tarief per woord.

Mocht je nu een leuke opdracht voor ons hebben, maar je weet niet hoeveel tekst of woorden je wil? Neem gerust contact met ons op. Samen komen we er wel uit.

Hoeveel woorden?
Getagd op: