Iedereen die weleens schrijft, kent ze wel: ‘rampartikelen’. Artikelen die maar niet willen lukken, ook al was het interview dat je ervoor had afgenomen nog zo interessant of ook al weet je echt alles af van het onderwerp waarover je wilt gaan schrijven.

Rampartikelen, de naam zegt het al een beetje, zijn in alle opzichten akelig. Ze kosten bovengemiddeld veel tijd om uit te werken terwijl de kwaliteit zelfs na uren zwoegen zelden echt hoog wordt. En een ander wreed trekje van dit soort gedrochten is dat ze continu ergens in je achterhoofd blijven spoken. Ik moet dat ene rampartikel ook nog maken. We hopen dat deze tips je helpen in de toekomst minder met dergelijke frustraties geconfronteerd te worden.

Tip 1: Herken de symptomen op tijd

Hoe eerder je vermoedt dat jouw schrijfklus uit zal draaien op oeverloos geploeter, hoe beter. Dit zijn de voornaamste symptomen:

  • je stelt het uitwerken van dit artikel aldoor uit.
  • je merkt dat je steeds net iets belangrijkers, leukers of urgenters te doen hebt dan aan je artikel te werken.
  • je hebt geen idee hoe je je artikel aantrekkelijk wilt laten beginnen.
  • in het geval van een interview: je begreep wel steeds wat de geïnterviewde ongeveer bedoelde, maar hij formuleerde zijn antwoorden steeds zo wollig.
  • je weet te veel van het onderwerp en hebt eigenlijk geen zin om allerlei toelichtingen te schrijven.
  • je weet te weinig van het onderwerp.
  • je weet echt wel voldoende van het onderwerp, maar het interesseert je gewoon helemaal totaal niet.
Tip 2: Ga niet minuten-, uren- of dagenlang naar een wit scherm staren

Neem van ons aan dat het nauwelijks zin heeft naar de cursor te staren in de hoop dat deze vanzelf in beweging komt en het verafschuwde artikel vanzelf op je scherm verschijnt. De kans dat zoiets gebeurt is gewoon heel klein, daar moet je reëel in zijn.

Wat wel helpt is heel nauwgezet bepalen hoe de structuur van je rampartikel eruit moet zien. Maak een heldere opbouw, bedenk alvast wat je (ongeveer) waar wilt gaan plaatsen. Gebruik steekwoorden. Waarschijnlijk merk je dat er op z’n minst alvast een paar delen zijn die wat makkelijker zijn om te schrijven en ontdek je meteen ook welke stukken het lastigst worden. Stel die uit.

Tip 3: Begin met het makkelijkste

Je hebt je artikel-in-wording niet voor niets gelabeld als rampartikel. Elke progressie is dus meegenomen en voelt ronduit bevrijdend. Begin gewoon eens met de allermakkelijkste regels. Misschien zijn dat de onderschriften bij de afbeeldingen, of wellicht schiet je een niet eens al te beroerde streamer te binnen.

Wellicht schiet je een niet eens al te beroerde streamer te binnen

Tip 4: Blijf er niet mee zitten

De meeste rampartikelen zijn ongeveer halverwege het schrijfproces op z’n ergst. Er staan zinnen op papier en ze gaan ook wel ergens over, maar het is bij lange na niet de tekst die het zou moeten worden. Je weet kortom heel goed dat de tekst nog veel verbetering behoeft. Wees in dat geval zo slim een collega te vragen er kritisch naar te kijken en suggesties te geven. Heb je geen (kundige) collega’s in je omgeving, ga dan verder naar tip 5.

Tip 5: Geef het op, ga lekker fietsen of desnoods puzzelen

Moet je eerlijkheidshalve vaststellen dat eigenlijk al je artikelen rampartikelen zijn dan is het wellicht verstandig je klus een volgende keer uit te besteden aan een professional. Wat dacht je bijvoorbeeld van De Heren van Kopij? Informeer geheel vrijblijvend eens naar de mogelijkheden.

Help! Ik krijg niets fatsoenlijks uit mijn toetsenbord!
Getagd op: