Veel simpeler dan dit kan het niet. Vijf gratis schrijftips van de Heren van Kopij. Ben je nieuwsgierig naar meer? Neem contact met ons op. We voorzien je graag van nog een extra lading.

Tip 1

Laat een tekst liggen. Hoe dichtbij de deadline ook is. Plan het zo dat je altijd een buffer hebt van een paar uur, maar liever zelfs een dag, waarin je je tekst even kunt laten sudderen. Als je vervolgens met een frisse blik naar de tekst kijkt zie je altijd weer woorden, zinnen of alinea’s die beter kunnen. Of haal je net voor publicatie die ene dt-fout eruit.

Tip 2

Laat jouw tekst door iemand anders lezen. Dat voorkomt dat je je blind gaat staren op een tekst. Dat je door de bomen het bos niet meer ziet, terwijl je zelf het bos hebt geplant zeg maar. Zorg wel dat dit iemand is met wie je goed door een deur kan, en waarvan je weet dat diegene goede feedback kan geven. Het aanklampen van willekeurige voorbijgangers op straat wil nog weleens verkeerd aflopen. Helaas spreken de Heren hier uit ervaring, maar dat is een verhaal voor een andere blog.

Tip 3

Schrijven is schrappen. Vraag je bij elk woord en bij elke zin af: ‘Is dit nuttig? Voegt dit wat toe?’, ‘Waarom schrijf ik dit?’ Dat voorkomt dat je uitwaaiert en er voordat je het weet een compleet oerwoud aan zinnen op het scherm of papier staat. Overigens hebben de Heren deze quote niet zelf verzonnen, maar is hij uit het brein ontsproten van een van de beste schrijvers van Nederland:

De taal is een handschoen die strak om de huid van de inhoud getrokken is. Je moet er een heleboel weggooien, voor je die ene vindt, die precies past. Schrijven is schrappen – Godfried Bomans.

 

Tip 4

Bijvoeglijke naamwoorden zijn niet je grote vriend. Integendeel. Als je veel bijvoeglijke naamwoorden nodig hebt om iets te omschrijven dan loop je het risico dat je tekst ontzettend onleesbaar wordt. Ellenlange teksten die door ontzettend slechte schrijvers de wondere wereld in worden geslingerd lopen het enorm grote risico dat ze ongelezen achter blijven op het donkere kerkhof van ongelezen schrijvers. Zie je hoe vervelend dat leest. Onze tip: gebruik ze spaarzaam.

Tip 5

De makkelijkste tip van allemaal. Schakel de Heren van Kopij in voor al je tekstklussen. Dan hoef je je niet bezig te houden met tip 1 tot en met 4, maar lossen wij het voor u op.

Vijf gratis schrijftips
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *