Best veel mensen lezen niet zo vaak jaarverslagen. En als ze het toch doen, doen ze dat meestal niet voor hun lol. In plaats van die enkele durfal te belonen met een gemeend complimentje (wat ongelooflijk leuk dat u dit leest, dat hadden we nooit gedacht) of een toffe cliffhanger (of ons bedrijf in Nederland blijft, vertellen we u verderop!) drukt menig jaarverslag zelfs het laatste beetje leesbegeerte de grond in. Graag delen we enkele van onze ergernissen en teleurstellingen met je. Je hebt al deze beginzinnen waarschijnlijk weleens zuchtend tot je genomen.

Voor u ligt … ons jaarverslag 2017

Dit is wat ons betreft de meest inspiratieloze, energievretende sufste manier om een voorwoordje te openen.

Auteurs van dit soort openingszinnen variëren overigens wel degelijk, want op de plek van ‘ons jaarverslag 2017’ zetten ze een volgende keer zonder gêne: ‘onze nieuwe uitgave’ of ‘de begroting voor het nieuwe jaar’. Gek genoeg zie je nooit in het slotwoord zinnetjes als ‘voor u lag het jaarverslag 2017’ …

Wij vinden dit echt helemaal niks.

Hierbij het jaarverslag

Ergerlijk aan deze formulering vinden we de gekunstelde terloopsheid waarmee het jaarverslag er kennelijk ineens is. Het is bovendien een volstrekt overbodige zin, aangezien de cover van elk jaarverslag al duidelijk maakt dat het een jaarverslag betreft.

We bieden u graag ons jaarverslag aan

Ook dit is een rare zin, omdat je het jaarverslag, als je dit zinnetje leest, al in je bezit hebt. Het is je al aangeboden. Bovendien, als het jaarverslag ook werkelijk heel saai is, krijgt de openingszin iets masochistisch.

Ook dit jaar maakten we weer een jaarverslag

Oftewel: stop maar met verder lezen. Het is weer hetzelfde liedje als altijd. En echt verrassend zal de mededeling niet zijn. De lezer zal niet verrast zijn dat er weer een jaarverslag is, aangezien hij dat zelf in handen heeft (of voor zich heeft liggen natuurlijk).

Beginzinnen die niet erg enthousiast maken
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *