De zomer is voorbij. De eerste regenbuien vallen. We hebben inmiddels de eerste weeralarmen achter de rug. En met de dalende temperaturen stijgt de verkoop van dekentjes, kruidnoten en erwtensoep. Kortom: het wordt herfst. Wat is er nu heerlijker dan terwijl de wind om het huis waait met een boek op de bank te ploffen. Daarom hierbij de enige echte Heren van Kopij-leestips voor de komende maanden. Stuur ons gerust ook jouw eigen leestips via info@deherenvankopij.nl.

1. Marcel Proust – Op zoek naar de verloren tijd
Deze romancyclus bestaat uit zeven delen en is voor het eerst uitgegeven tussen 1913 en 1927. In het najaar wordt er voor het eerst sinds lange tijd een complete Nederlandse vertaling uitgegeven door de Bezige Bij. Het lezen vraagt wel een lange adem en doorzettingsvermogen. De schrijfstijl van Marcel Proust kenmerkt zich door lange zinnen en complexe constructies. Eigenlijk alles waarvan de Heren gruwelen. Gelukkig is Marcel Proust een zeer welkome uitzondering op de regel.

2. De ommegang – Jan van Aken
Een vuistdikke historische roman over de kracht van het geheugen, de middeleeuwse bouwkunst, filosofie en theologie. Grote en belangrijke Europese ontwikkelingen zijn het decor van het leven van Isidoor van Rillington, die te vondeling is gelegd bij een klooster in Noord-Engeland en uitgroeit tot bouwmeester. Ruim 600 pagina’s voert Van Aken de lezer mee op de reizen van Isidoor. Begin eraan en voor je het weet is het alweer lente! Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019.

3. Meester Mitraillette – Jan Vantoortelboom
Een aangrijpend boek dat in 2014 verscheen. Het boek opent met een beklemmende scène van een soldaat die op het punt staat gefusilleerd te worden in de Eerste Wereldoorlog. Waarna de lezer door flashbacks verbonden raakt met het leven van deze soldaat, David Verbocht. We kunnen heel veel zeggen over dit boek maar het beste is om het maar gewoon te lezen. Voor ons een voorbeeld van hoe een schrijver het leven weet te vangen in wonderschoon proza.

4. Je moet opschrijven dat hier niks gebeurt – Marcel van Roosmalen
Een uitermate geestige compilatie van het beste werk van columnist en schrijver Marcel van Roosmalen. Van zijn verhalen over de voetbalclub Vitesse tot zijn reportage over het leven van Mat Herben. De vileine pen van Van Roosmalen deed ons meerdere malen hardop lachen. Heerlijk leesvoer met een bakje chocoladekruidnoten binnen handbereik.

5. Paris Echo – Sebastian Faulks
Het enige Engelse boek in deze lijst. Gisteren (donderdag 6 september) gepubliceerd en inmiddels bij de meeste boekhandels wel te krijgen. Dit boek, van de schrijver van het fenomenale Birdsong (Het lied van de loopgraven) en Charlotte Gray, schetst een beeld van Parijs dat we normaliter niet zien. Door de ogen van verschillende personages tegen het decor van het Vichyregime en Algerije. Een aanrader!

Leestips voor de donkere herfstmaanden
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *