Stel, je hebt een interview afgenomen. (Daarbij heb je wellicht zelfs onze tips ter harte genomen.) Dan komt onvermijdelijk het moment dat je het interview zult moeten uitwerken. Daar kan veel misgaan. Helaas biedt een boeiend gesprek geen garantie dat je makkelijk tot een prettig leesbare tekst zult komen. Andersom geldt dat overigens ook: een ronduit moeizaam interview kan wel degelijk uiteindelijk een goede tekst opleveren.

Wat moet je vooral níet doen als je een interview uitwerkt?

Trap niet in de ‘ik-val’! De geïnterviewde is belangrijk, niet de interviewer

Als je iemand interviewt behoort de geïnterviewde centraal te staan. Diens of dier zienswijze is het onderwerp. Cijfer jezelf helemaal weg. Check of het woord ‘ik’ (als het om jezelf gaat) helemaal niet voorkomt in de tekst.

Laat zo veel mogelijk de geïnterviewde aan het woord. En schrijf eventuele verduidelijkingen, inleidingen e.d. neutraal op.

Houd je niet krampachtig vast aan de chronologie van het gesprek

Bedenk wat voor de lezer een logische, prettige opbouw is. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld een deel uit het interview dat in werkelijkheid aan het einde van het gesprek plaatsvond naar voren kunt halen wanneer dat in de geschreven versie beter uitkomt.

Probeer niet alle interessante antwoorden in de tekst te proppen

Soms kan een interview vanaf de eerste tot de laatste minuut boeien. Althans voor jou. Het is nu eenmaal onvermijdelijk dat je bij de uitwerking scherpe keuzes maakt. Je kunt – normaal gesproken – niet alles kwijt in een tekst. Schrap de anekdotes, voorbeelden of onderwerpen die niet passen bij het onderwerp van je tekst.

Doe je niet voor als expert wanneer je dat niet bent

Vaak worden in teksten (gebaseerd op interviews) dingen uiteengezet die de lezer en/of jijzelf waarschijnlijk nog niet wisten. Het is dus niet zo vreemd wanneer je zo nu en dan om verduidelijking vraagt, nagaat of je een antwoord goed begrepen hebt. En soms noemt de geïnterviewde een naam of term die je niet kent, of slechts een beetje. Probeer hier alert op te zijn in het interview. Vraag direct wat een bepaalde term betekent of hoe je een bepaalde naam schrijft. Wees dus niet bang om ‘dom’ over te komen, of te laten merken dat je geen expert bent. Mocht je pas bij de uitwerking bepaalde ingewikkelde termen of namen tegenkomen (die niet makkelijk op te zoeken zijn), aarzel dan niet alsnog te vragen wat de betekenis is en hoe je die term of naam moet schrijven.

Wil je meer schrijftips lezen? En ditmaal vooral lezen wat je wél moet doen? Lees dan ons Herenblog Vijf gratis schrijftips. Zoals de titel al doet vermoeden, kun je deze tips geheel kosteloos raadplegen.

Doe dit NOOIT (als je een interview uitwerkt!)
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *