Eeuwen geleden, toen papier schaars was, en heel recent toen we op Twitter maar maximaal 140 tekens mochten gebruiken, maakten we flink gebruik van afkortingen. Daarnaast gebruiken we afkortingen als we een beetje lui zijn of wanneer we de lezer niet willen vermoeien met lange uitgeschreven versies die het leestempo onnodig vertragen. Stel dat we afkortingen als KNMI, havo, KNVB, CDA of UWV altijd voluit zouden schrijven dan zou dat ronduit irritant worden.

Nog maar een paar jaar geleden, in de tijd dat Word nog geen rood golflijntje onder een foutief gespeld woord zette, had Word ongetwijfeld een rood golflijntje gezet onder bovenstaande afkortingen. Er staan namelijk geen puntjes in de afkorting. We schreven toen K.N.M.I. en C.D.A. met puntjes. Watskeburt?

Eigenlijk is het heel simpel: de puntjes verdwijnen. Dat is onder meer te danken aan de bedrijven, instellingen en organisaties zelf die immers bepalen hoe zij zichzelf noemen. Als die zelf geen puntjes meer zetten, nemen mensen dat natuurlijk over. Misschien, maar dat is slechts ons vermoeden, heeft internet daar een belangrijke rol in gespeeld. Websites als www.a.n.w.b.nl of www.u.w.v.nl zijn er niet gekomen. En als je die puntjes één keer weglaat dan volgt dat op steeds meer plekken.

Vraag over een afkorting

D.m.v. of dmv?

Op twitter, in appjes, etc. is de puntloze variant van afkortingen van bijvoorbeeld ‘door middel van’ bepaald geen uitzondering meer. Officieel moeten in dit soort afkortingen echter (nog) wel puntjes staan. De officiële regel is: ‘gebruik punten als je de afkorting uitspreekt alsof het hele woord er staat’. En dus schrijven we afkortingen als dvd en dna zonder puntjes. Onze Taal heeft de algemene regels voor afkortingen heel overzichtelijk op een rij gezet.

Heel consequent is het helaas niet. Menigeen zal bijvoorbeeld in ‘even geduld a.u.b.’ niet ‘alstublieft’ lezen, maar enkel de letters a, u en b. Dus adviseren we om bij twijfel vooral weer het Groene Boekje erop na te slaan.

Afkortingen: met of zonder puntjes
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *