Deze week melden wij ons vanuit hanzestad Zutphen. Een heuse reisblog dus! Om toch enigszins bij onze leest te blijven beperken we ons tot één must see-tip: de Librije. Nee, we bedoelen niet het sterrenrestaurant, maar de prachtige zestiende-eeuwse kettingbibliotheek. Dat moet je zeer letterlijk nemen: de boeken liggen alle aan kettingen.

Wat is daar nu zo bijzonder aan?

Mogelijk zijn er onder jullie sceptici die zich luidop afvragen: ja, leuk een kettingbibliotheek, maar wat is daar dan aan te zien? Of zelfs: wat is daar nu helemaal bijzonder aan? Welnu, deze Librije is bijzonder omdat hij zo oud is en nog ‘intact’. (Er zijn in de loop der eeuwen helaas ook boeken verdwenen en er zijn perioden geweest dat de verzorging van de collectie veel te wensen overliet.) Je krijgt hier een uitstekende indruk van hoe eeuwen geleden geleerden hun kennis vergaarden. De boeken liggen alle uitgestald op kerkbanken, zwaar ingebonden en de meeste bevatten sloten. Niet omdat de inhoud geheim was, maar omdat ze daardoor beter ‘in vorm’ bleven. Dat is trouwens goed te zien, de boeken zonder sloten zijn aanmerkelijk meer uitgezakt.

De Zutphense Librije bevat een heel aantal buitengewoon bijzondere exemplaren, zelfs een groot aantal werken uit de eerste decennia nadat de boekdrukkunst was uitgevonden.

We kunnen je een rondleiding in de Librije van harte aanbevelen. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur er niet bepaald hoog is, er is geen verwarming.

De beroemde skyline van Zutphen
Zutphen – men kan wel zien dat deze foto door een talentvol fotograaf is gemaakt.

Om ten slotte je kennis te testen hebben wij gemeend een Librijequiz te moeten opstellen. De quiz werkt als volgt. Wij geven steeds een weetje over de Librije. Aan jou stellen wij dan steeds de vraag of je dit wist of niet. Per feitje dat je wist krijg je 1 punt. Als je het niet wist, ontvang je geen punt. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

  1. In 1561 wordt de eerste steen gelegd van de Zutphense Librije.
  2. De Librije bevindt zich in de Zutphense Walburgiskerk.
  3. De Librije is de oudste nog intacte kettingbibliotheek van heel Europa.
  4. De Librije beschikt over een eerste druk van de heer Copernicus.
  5. Als het zeer regenachtig weer is, kun je de Librije niet bezoeken. De vochtdampen van je kleding zouden de boeken dan aantasten.
  6. Volgens een oude legende heeft de duivel zelf de Librije eens bezocht en daarbij ongelukkigerwijs de nodige pootafdrukken achtergelaten.
  7. De Librije is een katholieke bibliotheek en bevat onder meer teksten die gericht zijn tegen de kerkhervormers.

0-3 punten: leuk dat je hebt deelgenomen aan de quiz.

4-5 punten: leuk dat je hebt deelgenomen aan de quiz. Je komt waarschijnlijk uit Zutphen en hebt de Librije ongetwijfeld (meermaals) zelf bezocht.

6-7 punten: wij nemen onze hoed voor je af. Werkelijk indrukwekkend.

Wil je de Librije met eigen ogen aanschouwen? Dan zou je ter voorbereiding alvast deze website kunnen raadplegen.

 

Reisblog: de Zutphense Librije
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *