Iemand telefonisch interviewen is echt anders dan een ‘gewoon interview’ afnemen waarbij je elkaar in de ogen kunt kijken. De toon blijft vaak wat zakelijker, het spreektempo ligt anders en stiltes hebben een ander effect dan in een gewoon gesprek. Vooral om praktische redenen wordt echter vaak voor deze vorm gekozen. Wij geven je een vijftal tips om een telefonisch interview prettig en goed te laten verlopen.

Onderstaande tips hebben uitdrukkelijk betrekking op interviews die gericht zijn op het verwerven van informatie. Journalistieke interviews, gericht op nieuws, zijn een andere tak van sport.

Tip 1: Zorg dat de ‘randvoorwaarden’ in orde zijn

Als je niet zo vaak interviews afneemt, raden we je aan te kiezen voor een rustige ruimte waar je niet gestoord kunt worden. Maak het comfortabel voor jezelf. Kies een goede stoel uit en zet een glaasje water klaar. Zet de telefoon op handsfree wanneer je tijdens het interview aantekeningen wilt maken.

Tip 2: Check of je gelegen belt

Doe dit ook wanneer je de afspraak duidelijk gemaakt hebt. Als de geïnterviewde net ergens mee bezig is en er over tien minuten met volle aandacht bij kan zijn, krijg je waarschijnlijk een beter gesprek door kort uit te stellen. Voor de geïnterviewde is het prettig van tevoren te weten hoe lang het interview ongeveer zal duren.

Tip 3: Steek niet direct van wal

Begin met de geïnterviewde te bedanken voor zijn of haar bereidheid mee te werken aan het interview. Licht vervolgens eerst even de procedure toe. Herhaal nog even waar het interview voor is, hoe lang het zal duren, wanneer en waar de tekst gepubliceerd wordt, etc. Spreek ook meteen alvast af of de geïnterviewde de tekst voor publicatie mag corrigeren. 

Bespreek ook meteen eventuele andere praktische zaken, zoals foto’s, bewijsexemplaren, enzovoort.

Tip 4: Laat de geïnterviewde even ‘losgaan’

Een geïnterviewde wil vaak graag zelf een aantal dingen per se noemen in het gesprek. Vaak zal hij dat ‘subtiel’ aangeven bij of direct na de beantwoording van de eerste vraag. Laat dat vooral gebeuren. Of geef meteen aan dat je hier later op terug zult komen. Als de geïnterviewde zich ‘gehoord’ voelt zal hij je volgende vragen beter beantwoorden. Anders zal hij waarschijnlijk steeds terug blijven komen op die eigen prioriteiten.

Tip 5: Sluit het telefonisch interview rustig en zorgvuldig af

Herhaal nog een keer kort wat jullie hebben afgesproken over de procedure en bedank nogmaals voor het gesprek.

Meer interviewtips?

Lees ons Herenblog ‘Tien interviewtips’.

Vijf tips voor een telefonisch interview
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *