Nu kan de titel van deze blogpost misleidend overkomen. Ik wil het hier niet hebben over het belang van humor in je leven of de vele kattenfilmpjes op internet, nee het gaat mij om de ouderwetsche papieren scheurkalender! Wellicht heb jij er een of meer hangen op je wc of in de keuken. De scheurkalender is naast de verjaardagskalender (ook vaak in het kleine kamertje te vinden) en de weekkalender een veel geziene offline herinnering om stil te staan bij de dag van vandaag. Waar de andere kalenders vaak meerdere malen of zelfs jaren gebruikt kunnen worden is de levensduur van een scheurkalender in beginsel beperkt. Het is namelijk de bedoeling dat je iedere dag even stilstaat en daarna de input voor die dag tot je neemt. Tip: een scheurkalender is een ideaal cadeau in december en de eerste maanden van het nieuwe jaar.

In films en televisieseries uit Amerika zien we vaak scheurkalenders die helpen met het uitbreiden van je woordenschat. Je leert een woord dat niet alledaags is en leest hoe je deze in een zin kunt gebruiken. Het is dan aan jou om dit woord die dag toe te passen in een gesprek. Op deze manier breid je je woordenschat uit. In Nederland ben ik dit soort kalenders nog niet tegengekomen, jij wel? Mocht dit inderdaad nog niet bestaan dan gaan de Heren er eentje maken voor 2022. Beloofd!

In Leiden wordt sinds 2019 een Etymologiekalender uitgegeven in een beperkte oplage, wie weet kun je daar je slag slaan. Ook Onze Taal brengt jaarlijks een scheurkalender uit met een beperkte oplage (lees: snel uitverkocht!). Zij besteden aandacht aan allerlei taalthema’s: woordweetjes, straatnamen, taaladvies, vertalen, taalkronkels uit de media, moeilijke woorden en taalpuzzels.

Wat hangt er momenteel bij mij thuis? Dit jaar heb ik het geluk om te mogen genieten van twee scheurkalenders die mij cadeau zijn gedaan. De eerste is die van online platform DARUM die bekend staat om de scherpe en vaak sarcastische commentaren en humor die je aan het denken zetten (en laten lachen). Als tweede hangt de scheurkalender van het activistische Loesje aan de muur. De humoristische teksten zijn kritisch doch positief ingestoken. Ik grap wel eens dat het toiletbezoek mijn zenmoment van de dag is, nu weet je waarom. Door deze regelmatige dosis van humor en reflectie raak ik geïnspireerd. Heb jij ook een scheurkalender hangen die jou inspireert?

Lig jij soms in een scheur?
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *