Een watte? In dit Herenblog gaat het over de hashtag, ook wel het hekje! Je ziet dit steeds vaker voorbijkomen op social media maar ook op t-shirts en in appverkeer. Laten we bij het begin beginnen: wat betekent het woord hashtag?

Hashtag

Zoals je waarschijnlijk kunt raden is een Engels woord. Het bestaat uit twee onderdelen: hash en tag. Hash kan verwijzen naar Hasjiesj, oftewel wiet. Nee, daar gaan we het niet over hebben. Misschien ken je het van de hashfunctie uit de informatica? Daar beginnen al wat overeenkomsten. Verder wordt het hash / hekje onder andere gebruikt om bijvoorbeeld een invoer af te sluiten bij het bevestigen van een invoer via een antwoordbandje. Allemaal raakvlakken die ons leiden naar tag. En nee, hiermee bedoelen we niet de Engels term voor het spelen van tikkertje. Maar het taggen dus, markeren, labelen of oormerken van iets of iemand. Combineer je beide dan krijg je vrij vertaald: het verzamelen van gegevens die vooraf voorzien zijn van een label.

Wat kun je er mee?

Je weet nu wat een hashtag is, wat het symbool hiervan is (#) en wat het doet. Klik maar eens op een hashtag, je ziet dan allerlei berichten die ook voorzien zijn van dezelfde woordcombinatie met het hekje ervoor. Op diverse social media kun je zo op een simpele manier erachter komen wat hierover gezegd wordt. Heel handig als je bijvoorbeeld een televisieprogramma kijkt en met anderen wilt bespreken van wat er gebeurd. Kijk eens bij de hashtags van #BZV (Boer Zoekt Vrouw) of #Jinek (Talkshow Jinek). Ideaal als je meer wilt weten over achtergronden, het laatste nieuws, grappen of ophef. Of gewoon met anderen in gesprek wil over de dingen die je gezien hebt. 

Tip: Een bekende hashtag is die van #DTV wat staat voor Durf Te Vragen. Als je je bericht voorziet van deze hashtag dan kan het zomaar zijn dat iemand je goed advies geeft. 

Trending Topic

Daar hebben we weer wat mooie Engelse woorden, echter deze laten zich makkelijker raden. Trending komt van Trend, aldus wat is populair op dit moment. Topic staat voor onderwerp. Samengevoegd is een Trending Topic dus een nu populair onderwerp. Je kunt het vergelijken met een meest gelezen artikel op een website, een blog dat de meeste reacties heeft, een filmpje / afbeelding dat viral gaat. Voor de liefhebber, viral staat voor het medische viraal. Oftewel het verspreidt zich als een virus of een lopend vuurtje. Heet nieuws! Dus hot.

Tip: Op Twitter kun je makkelijk zien welke onderwerpen op dat moment populair zijn. Klik hier op Trending Topics in Nederland of bekijk wat internationaal speelt. Bedrijven kunnen een hashtag kopen waardoor het lijkt alsof ze populair zijn. Zien en gezien worden, ook hier.

Wat is de hashtag?
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *