Oké, we gaan verder. Je hebt een idee waarover je het wilt hebben. Tijd om een titel te bedenken. Is deze onderscheidend genoeg? Is deze kort genoeg? Dekt deze de lading? Oftewel sluit deze aan op je toekomstplannen met de podcast? Let erop dat je je niet beperkt, het zou zonde zijn als je opnieuw moet beginnen om een publiek te bereiken… Dus check ook vooral of de domeinnaam nog beschikbaar is en dat de titel ook goed werkt via social media-accounts. Heb je al een hashtag op het oog? 

De meeste podcasts hebben een website waarop de shownotes gevonden kunnen worden? De wat? De show (podcast) notes (notities) zijn de ideale manier voor bronverwijzing, het delen van verdiepende informatie en/of goede tips voor je luisteraars. Ook kun je hier al jouw informatie bundelen, op social media zijn het toch vaak de korte berichten met afbeeldingen die de aandacht trekken. Op je eigen website kun je helemaal losgaan. Neem je luisteraars mee in het maakproces, deel je notities en afwegingen en ga het gesprek aan. Tja, het lijkt haast wel een blog en wie weet groeit het wel uit tot het platform van jouw brand/podcast.

De titel

Hierboven sprak ik al over het belang van een gebruiksvriendelijke titel voor vindbaarheid, social media en dekking. Kies een titel die aanspreekt en duidelijk weergeeft waarover je podcast gaat. Check van tevoren of er al podcasts zijn met een gelijknamige naam of dat er organisaties zijn met een sterk gelijkende naam. Tip: reserveer alvast de domeinnaam en maak social media-accounts aan voordat je je podcast online zet (en je begint aan de opnames!). Gebruik je fans om feedback te krijgen over de vorm, onderwerpen etc. Experimenteer!

De eerste opname – tips

  • Zorg ervoor dat je goede apparatuur en software beschikbaar hebt.
  • Let op omgevingsgeluid, hoor je de geluiden van buiten? De klok?
  • Hoe zit het met kettingen, armbanden en andere luidruchtige accessoires/kleding?
  • Heb jij bijzondere tics? Zeg maar uhmmm, “zeg maar” of pennengeklik?
  • Zet je mobiel en smartwatch op stil, zelfs het trillen kan geluidsoverlast veroorzaken.
  • Hoe is de akoestiek? Hoor je ruis? Klinkt het alsof je opnames doet in de badkuip?
  • Doe oortjes in of zet een koptelefoon op.
  • Vergeet niet te genieten! Juist de charme van een podcast zit hem erin dat het niet perfect is of hoeft te zijn.
Podcast: Starten
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *