Wij hebben inmiddels honderden interviews afgenomen voor diverse vakbladen. Het doel daarvan was bijna nooit om nieuws te maken, maar informatie te verkrijgen over een bepaald, voor de lezer relevant onderwerp. Misschien komen onderstaande tien interviewtips, die wijzelf bij onze interviewklussen toepassen, jou van pas.

Zeker de eerste keren is iemand interviewen spannend. Lukt het om bruikbare informatie te verkrijgen? Kom ik niet te ondeskundig over? Zou hij/zij boos worden als ik dit vraag? De beste remedie is even voor de hand liggend als doeltreffend: gewoon beginnen en proberen. Na enige tijd merk je dat interviewen vooral ontzettend boeiend en leerzaam is.

Tip 1: Kies voor een simpele structuur

Deel het interview op in delen (een stuk of drie, vier) en geef dat aan het begin van het gesprek ook aan. Mensen vinden het vaak fijn als ze structuur ervaren in een gesprek. Je kunt tijdens het interview wanneer nodig aangeven: daar komen we later nog op terug.

Tip 2: Geef zelf aan hoe het tijdpad richting publicatie eruitziet

Maak voorafgaand aan het interview afspraken over de mogelijkheid de tekst te corrigeren op inhoudelijke onjuistheden en tot wanneer dat uiterlijk kan. Zorg ook dat je van tevoren al duidelijkheid hebt over eventuele begeleidende beelden. Je kunt ook alvast bespreken of de geïnterviewde de tekst na publicatie zelf mag verspreiden, bijvoorbeeld via social media. Stel, kortom, deze praktische zaken meteen zelf aan de orde.

Tip 3: Gun je geïnterviewde de tijd om na te denken

Cliché, maar er zit echt wat in: durf stiltes te laten vallen. Stiltes leiden bijna altijd tot verdieping en betere antwoorden.

Tip 4: Gun je geïnterviewde zijn stokpaardje

Soms merk je dat een geïnterviewde iets heel graag wil zeggen terwijl jij daar veel minder aandacht aan wilt besteden in het interview. Onze ervaring is dat je in zo’n situatie de geïnterviewde het best even ‘gecontroleerd los kunt laten gaan’ op dat punt en daarna de draad van het interview weer oppakt. Jullie kunnen dit punt dan beiden loslaten en de geïnterviewde zal waarschijnlijk meer aandacht hebben voor en betere antwoorden geven op je vragen. (En jij bepaalt natuurlijk zelf bij de uitwerking wat je doet met deze door de geïnterviewde aangedragen informatie.)

Tip 5: De verjaardagstruc

Een simpele truc voor als het onderwerp je eigenlijk zelf boven de pet gaat: vraag de geïnterviewde: stel dat je bij een verjaardag met allemaal mensen die hier niets van afweten zou moeten uitleggen waarom je je zorgen maakt … Of: hoe zou jij (op diezelfde verjaardag) uitleggen hoe je werkdag eruitziet?

Tip 6: Het gaat niet om jou

Cijfer jezelf helemaal weg bij de uitwerking van een interview. Het moet gaan om de geïnterviewde. Wees niet zo ijdel om jezelf in de uitgewerkte tekst ook een rolletje te laten spelen, door allerlei scherpe observaties aan jouw persoon op te hangen. Vermijd de ik-vorm. En ten slotte: ga niet je eigen kennis etaleren, maar reik alleen zinvolle informatie aan die de tekst meerwaarde geeft.

Tip 7: Bedenk hoe je het interview gaat afsluiten

Sluit bijvoorbeeld af met de vraag: wat ben ik u nog vergeten te vragen?

Tip 8: Denk na of opnemen zinvol is

Denk na of opnemen zinvol is

Opnemen of niet? Dat hangt erg af van de situatie. Als je niet zoveel van een onderwerp afweet, het heel nauw luistert wat een geïnterviewde exact zegt of als je gewoon niet zo snel mee kunt schrijven dan zouden wij je aanraden het interview op te nemen. Maar alleen meeschrijven (kernwoorden noteren) kan wel degelijk ook voordelen hebben: sommige (minder ervaren) geïnterviewden vinden een opname eng, waardoor het gesprek wat minder prettig en natuurlijk kan verlopen. En uiteindelijk zul je toch alle antwoorden moeten bijschaven op het moment dat je het interview uitwerkt. Als je een opname letterlijk uitschrijft zul je merken dat je volstrekt onleesbare lappen tekst krijgt. Van opgeschreven kernwoorden kun je soms gemakkelijker een goede compacte zin maken dan van een minutenlang durend antwoord vol haperingen.

Tip 9: Laat corrigeren op feitelijke onjuistheden

Spreek met de geïnterviewde af dat hij/zij de tekst voor publicatie controleert op onjuistheden. Hij/zij gaat niet over de stijl, het al dan niet plaatsen van tussenkoppen, e.d. Voel je dus absoluut vrij dergelijke correcties niet over te nemen. Maar wees tegelijk ook zo professioneel evidente verbeteringen te erkennen.

Tip 10: Probeer zo snel mogelijk te beginnen met uitwerken

Al na een paar dagen wordt het lastig de logica van je eigen aantekeningen te doorgronden … (kunnen we uit eigen ervaring wel zeggen).

 

Zie je het ondanks deze toch echt goedbedoelde tips niet zitten om aan de slag te gaan als interviewer? Dan bieden wij uitkomst. We nemen deze taak graag op ons. Stuur een mailtje, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

 

Tien interviewtips
Getagd op: