In deze tijd van internet, social media en e-mail nemen steeds minder mensen de moeite om een kerstkaartje te sturen. Want dan moet je nadenken over wat je schrijft, moet je een postzegel plakken en dan als klap op de vuurpijl ook nog eens door het gure winterweer naar de brievenbus lopen. Terwijl je ook met een druk op de muisknop je gehele stamboom kan voorzien van een elektronische kerstwens in de digitale brievenbus. Soms zelfs met een muziekje erbij. Toch vinden wij dat het ambacht van kaarten schrijven niet mag verdwijnen. Daarom hier opnieuw wat tips en trucs voor een originele en authentieke kerstboodschap.

Het belangrijkste bij de kerstkaart is de kerstkaart zelf. Of beter gezegd, de afbeelding op de kaart. Voor wat oudere familieleden raden wij vooral aan om niet teveel uit de band te springen. Een kerstlandschap met wat sneeuw, een afbeelding van een traditionele kerstboom met kaarsjes of voor de echte waaghals een afbeelding van een arrenslee met rendieren zou genoeg moeten zijn. Drukke glitterpartijen, ironisch bedoelde teksten of een afbeelding van een lachende Kerstman zijn echt not done. Menig kerstdiner is al ontspoord nadat de toch wel ‘erg in het oog springende kerstkaart van neef X of nicht Y’ ter sprake kwam. Bij twijfel altijd saai dus.

Mocht je een kerstkaartje zoeken voor een goede vriend, vriendin, of buurman/buurvrouw met wie je een goede relatie hebt, dan kun je de teugels iets laten vieren. Wat grappige wensen op de voorkant, wat kleurige kerstballen, en ja, ook een rode neus van een rendier is toegestaan. Nog steeds zijn er wel wat zaken waar je op kunt letten. Voorkom dat er muziek in de kaart zit, of dat de kaart een afwijkend formaat heeft. Dat lijkt allemaal zo leuk in de winkel, maar diegene die de kaart uit zijn brievenbus moet worstelen denkt daar anders over. Vooral als dat midden in de nacht is, en er opeens onverwacht een kinderkoor een kerstklassieker ten gehore brengt uit de envelop. Dan vergaat de meeste mensen het lachen, en zijn de meeste vriendschappen ook wel voorbij.

Heb je deze eerste horde genomen dan komt het allermoeilijkste. De kerstgroet zelf. Pak je beste (vul)pen en oefen eerst even op een leeg A4’tje. Voor veel mensen is schrijven met een pen iets van een vorige generatie. Daarom kan het geen kwaad om even op te warmen. Schrijf tien keer de zin: ‘Ik wens jullie fijne feestdagen en een goed uiteinde!’ en verzeker je ervan dat je spieren warm zijn. Een blessure oplopen zo vlak voor kerst is voor niemand leuk.

Nu gaat het echte werk beginnen. De boodschap zelf. Omdat de ruimte beperkt is op de meeste kaarten, raden wij aan om het te houden bij een zin of twee. De kerstkaart is niet geschikt om een hele evaluatie van het afgelopen jaar te geven. Wij raden aan om een van de volgende drie zinnen te gebruiken.

‘Fijne kerstdagen en een goed uiteinde. We zien elkaar snel weer in 2023!’

of

‘Gezellige kerstdagen en een spetterend nieuwjaar. Laten we snel een borrel drinken in 2023!’

of

‘Fijne feestdagen!’

Met een van deze drie boodschappen sla je de plank in ieder geval nooit mis. We willen je nogmaals met klem verzoeken om de verleiding te weerstaan om een ironische kerstkaart te kopen in een afwijkend formaat. Daar zijn andere gelegenheden beter voor geschikt, zoals een bruiloft of een verhuizing. Mocht je trouwens daar nog wat tips voor willen hebben, dan kun je onze Masterclass Kaartjes Schrijven eens raadplegen.

Mocht het ondanks deze tips en trucs nog steeds niet lukken om een kerstkaart te schrijven, Stuur ons gerust een kaartje. Rest ons je uiteraard fijne kerstdagen en een goed uiteinde toe te wensen. We zien elkaar weer in 2023!

Kerstkaarten schrijven – tips en trucs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *