Een afbeelding kan meer zeggen dan duizend woorden, maar wat betekent muziek voor jou? Ikzelf merk dat ik met muziek probeer om mezelf in de juiste stemming te krijgen. Misschien is het een placebo-effect maar wie kan er nou niet genieten van een heerlijk deuntje? Ter ontspanning en vrolijkheid luister ik graag naar Het Foute Uur en soortgelijke muziek. Heerlijk meezingen met vertrouwde nummers. Wellicht niet goed voor de productiviteit, maar wel voor het humeur! En ja, het Eurovisie Songfestival is jaarlijks een festijn waarvan ik geniet. Tip: Ook fan? Kijk dan eens naar Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga op Netflix!

Dat gevoel dat je in de flow zit, herken je dat? Vaak ben je dan helemaal niet meer bewust van zaken als tijd, ruimte, laat staan ons ruimte-tijd-continuüm. Hoe helpt muziek dan? Wellicht kan dit helpen om juist sneller in die flow te komen en je inspiratie te bieden op momenten waarbij je dit nodig hebt om verder te komen. Voor mij is de muziek hiervoor vooral klassieke muziek of film-/televisiemuziek. Wie zong niet mee met Hakuna Matata uit de Nederlandstalige Disneyfilm? Of luisterde in de auto naar sprookjesvertellingen, Smurfenhits (kind van de negentiger jaren) en Bassie & Adriaan? Mijn ouders hebben een diverse muzieksmaak dus alles van Elvis, The Electric Light Orchestra, Whitney Houston, Michael Jackson, Marco Borsato, Madonna en de klassiekers kwamen voorbij. Mijn eerste cd-album was 1492: Conquest of Paradise van Vangelis, en ja ik moest het neuriën want de naam en titel had ik niet onthouden. 

Tijdens het huiswerk maken op de basisschool draaide ik singeltjes van Wes – Alane, The Vengaboys – Boom Boom Boom en Los del Rio – Macarena, de middelbare-schooltijd stond vooral in het teken van rockmuziek. Nu als volwassene merk ik dat herkenbaarheid helpt als achtergrondmuziek bij het werk. Ik heb de playlist van Classic FM inmiddels wel ‘uitgespeeld’. Zij bieden online ook een aantal themazenders aan waaronder filmmuziek en rustgevende muziek, mocht je toch willen afwisselen. Geen vervelende reclames of praatjes tussendoor van radio jockeys, gewoon pure muziek. 

Nogmaals, ik weet niet of het werkt. Mij helpt het in ieder geval om in de mood te komen om aan het werk te gaan. Wellicht draagt het bij om voor mijzelf duidelijk te markeren dat ik op dat moment in de werkmodus zit. Ik koppel mijn muziekkeuze dus aan waar ik mee aan de slag wil gaan. Welke muziek bij welke activiteiten past is natuurlijk voor iedereen anders. Op Spotify is een aantal afspeellijsten opgesteld gericht op activiteit of humeur. Uptempo-muziek voor tijdens het sporten (geen ervaring mee) of juist relaxte muziek op de zondagmorgen (wel ervaring mee). Mijn tip: vind uit of muziek bijdraagt aan een sfeer waarin jij gestimuleerd wordt en doe daar je voordeel mee. Van welke muziek kom jij in de flow?

Van welke muziek kom jij in de flow?
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *